Харчування - одна із основних
життєво необхідних умов існування людини.
Здоров'я людини, її працездатність і настрій,
нормальний розвиток значною мірою залежить від харчування.
Сторіччями складалися гастрономічні
звички й уподобання різних народів, що привело до створення національних
кухонь, які стали невід’ємною частиною їхньої національної культури. Бурхливе поширення туризму спричинило потребу глибше
вивчати особливості харчування різних народів. Обслуговування іноземних гостей
і туристів у закладах громадського харчування має свої особливості, які
пов’язані не стільки з якоюсь особливою культурою обслуговування, скільки з
урахуванням національних традицій харчування.
«Етнічні
кухні» – це спеціальна дисципліна, яка вивчає національний характер
харчування, формування національної самобутності і виявляє еволюцію рис характеру харчування
народу.
Метою дисципліни є формування основних знань харчової
карти світу з технології приготування їжі
регіональних кухонь.
Завдання курсу є
:
- знати традиції в харчуванні різних народів;
- знати особливості харчування людей певної країни;
- вміти скласти меню для харчування іноземних туристів;
- знати особливості приготування страв кухонь різних народів;
- вміти запропонувати страви української кухні іноземним туристам.
Об’єктом вивчення дисципліни є вагомість генетичного чинника
впливу на
формування етнічних переваг у споживанні окремих продуктів та
характерних
рис національної кулінарії.
Предметом вивчення
дисципліни є мозаїка національної, регіональної кухні та кулінарні
зони планети.
Дисципліна «Етнічні кухні» базується на взаємопроникненні кулінарних традицій
народів
і етногезу (історії походження харчування окремого
народу).