ДЕРЖАВНИЙ НАВЧАЛЬНИЙ ЗАКЛАД
ХЕРСОНСЬКЕ ВИЩЕ ПРОФЕСІЙНЕ УЧИЛИЩЕ
РЕСТОРАННОГО ГОСПОДАРСТВА
Затверджено
Заступник
директора з НР
_____________ А.Я. Солов’ян
ПОУРОЧНО - ТЕМАТИЧНИЙ ПЛАН
з предмета
«Етнічні кухні»
(Кількість годин – 45)
Професія – кухар
Код – 5122
Кваліфікація: ІІІ, ІV, Vрозряди
(ДЛЯ ГРУП «КУХАР. ОФІЦІАНТ», «КУХАР. КОНДИТЕР»
на базі загальної середньої
освіти,
«КУХАР. КОНДИТЕР»
на базі повної середньої освіти)
Розглянуто на засіданні
методичної комісії з професії «Кухар»
Протокол №1 від 30 серпня 2016 р.
Голова МК ____________ А.О. Малига
Розглянуто на засіданні
методичної комісії з професії «Кухар»
Протокол №1 від серпня 2017 р.
Голова МК ____________ А.О. Малига
Розглянуто на засіданні
методичної комісії з професії «Кухар»
Протокол №1 від серпня 2018 р.
Голова МК ____________ А.О. Малига
№
уроку
|
Назва теми розділу, уроку
|
Кількість годин
|
1
|
2
|
3
|
Тема
1. Вступ. Етнічна кухня як чинник розвитку
кулінарного
туризму.
|
2
|
|
1
|
Мотивація та цілеспрямованість у
вивченні дисципліни «Етнічні кухні».
|
1
|
2
|
Чинники формування відмінностей
та умови сучасного успішного позиціонування.
|
1
|
Тема 2.
Кухня країн Європи.
|
13
|
|
3
|
Національна кухня німців і австрійців.
Характерні особливості
німецької кухні.
|
1
|
4
|
Режим харчування австрійських туристів.
Продукти, які
займають головне місце за столом австрійців.
Типові страви. Регіональні
відміни, напої.
|
1
|
5
|
Рекомендоване меню для туристів
з Німеччини і Австрії.
|
1
|
6
|
Історична довідка французької кухні.
Класифікація французької кухні.
|
1
|
7
|
Найпопулярніші продукти, які займають головне місце за
столом французів. Характерна риса французького столу та режим
харчування французів.
|
1
|
8
|
Поширені страви та
економність французької кухні. Рекомендоване меню для туристів з Франції.
|
1
|
9
|
Характерна особливість іспанської та португальськоїкухонь.
Вплив
кліматичного поясу на характер харчування іспанців.
|
1
|
10
|
Відмінні риси іспанської кухні
від португальської. Рекомендоване меню для туристів з Іспанії і Португалії.
|
1
|
11
|
Історія італійської кухні.
Специфічні ознаки італійської кухні.
|
1
|
12
|
Найтиповіші італійські страви.
Візитна картка
італійської кухні.
|
1
|
13
|
Фізіологія харчування
італійців. Асортимент страв італійської кухні. Рекомендоване меню для туристів
з Італії.
|
1
|
14
|
Типова скандинавська кухня.
Основна характеристика
страв шведської кухні.
|
1
|
15
|
Відомий шведський стіл, його
різновиди. Обслуговування по типу «шведського столу».
Рекомендоване меню для
туристів із Швеції. Залік.
|
1
|
Тема 3.
Кухня країн Азії.
|
11
|
|
16
|
Регіональність китайської кухні.
Традиції і сучасність китайців.
|
1
|
№
уроку
|
Назва теми розділу, уроку
|
Кількість годин
|
1
|
2
|
3
|
17
|
Правила приготування в китайській кухні. Кулінарні канони Китаю. Основні кулінарні секрети по-китайському. Триразовий режим харчування китайців.
|
1
|
18
|
Секрет харчування китайців. Особливості трапези китайців.Рекомендоване меню для туристі з Китаю.
|
1
|
19
|
Характерні особливості турецької кухні.
Розмаїття смаків і
складників турецької кухні.
|
1
|
20
|
Загальні відомості про турецьку
кухню.
Найпопулярніші страви Туреччини.
|
1
|
21
|
Характерні ознаки кухні ізраїльтян.
Золоті правила єврейської
кухні.
|
1
|
22
|
Кашрут. Правила кошерної їжі.
Головні принципи кашрута.
Традиції кошерного харчування.
|
1
|
23
|
Заборонена до вживання їжа.
Типові страви єврейської кухні.
|
1
|
24
|
Особливості японської кухні.
Основні продукти харчування в Японії. Раціон
харчування японців.
|
1
|
25
|
Ритуали вживання їжі в Японії. Правила хорошого
тону по японськи. Сучасна японська
кухня.
|
1
|
26
|
Використання квітів у приготуванні страв. Рекомендоване меню для туристів з Японії. Залік.
|
1
|
Тема 4. Кухня країн Америки.
|
4
|
|
27
|
Основні принципи американської кулінарії.
Основні продукти раціональної американської кухні.
|
1
|
28
|
Улюблені страви
американців.
Походження символів
американської кухні.
|
1
|
29
|
Улюблені страви канадців. Особлива
гордість канадців. Страви,
які не вживають канадські туристи.
|
1
|
30
|
Кухня різних
регіонів Аргентини.
Аргентинські
солодощі. Залік.
|
1
|
Тема 5. Кухня Австралії
і Океанії.
|
2
|
|
31
|
Характерні особливості австралійської кухні.
Типові австралійські страви. Австралійські делікатеси.
|
1
|
32
|
Неповторна
своєрідність островів Океанії. Національний
стиль кулінарії Нової Гвінеї.
Загальна характеристика зеландської кухні.
|
1
|
Тема 6. Кухня Закавказзя.
|
3
|
|
33
|
Переважаючі
продукти грузинської кухні.
|
1
|
34
|
Основні традиційні страви
грузинської кухні.
Солодкі страви.
|
1
|
№
уроку
|
Назва теми розділу, уроку
|
Кількість годин
|
1
|
2
|
3
|
35
|
Історичні витоки Вірменії та
її кухні. Традиційна вірменська кулінарія. Типові
страви вірменської кухні. Залік.
|
1
|
Тема 7.
Кухня слов’ян.
|
10
|
|
36
|
Особливості формування
народної слов’янської кухні.
Турецький вплив на болгарську кухню.
|
1
|
37
|
Особливості болгарської
кулінарії. Національна болгарська
кухня. Типові страви болгарської кухні.
|
1
|
38
|
Відбиток історії країни на польську кухню. Регіональні особливості польської кухні. Сучасна польська кухня.
|
1
|
39
|
Смакова основа чеської кухні. Традиційна чеська кухня.
|
1
|
40
|
Характеристика білоруської кухні.
Основа сучасної білоруської кухні.
|
1
|
41
|
Етапи розвитку російської кухні. Ритуальні страви російської кухні. Запозичені страви до російського столу. Забуті страви
російської кухні.
|
1
|
42
|
Становлення
російського національного столу. Характер російських
страв. Традиційні
російські страви.
|
1
|
43
|
Формування української кухні.
Характерний стиль кулінарного
мистецтва українців.
|
1
|
44
|
Популярні продукти харчування
українців . Національні ознаки української кухні.
|
1
|
45
|
Забуті українські
страви. Сучасна українська кухня.Залік.
|
1
|