ДЕРЖАВНИЙ НАВЧАЛЬНИЙ ЗАКЛАД
ХЕРСОНСЬКЕ ВИЩЕ ПРОФЕСІЙНЕ УЧИЛИЩЕ
РЕСТОРАННОГО ГОСПОДАРСТВА
Затверджено
Заступник
директора з НР
_____________ А.Я. Солов’ян
ТЕМАТИЧНИЙ ПЛАН
з предмета
«Етнічні кухні»
(Кількість годин – 45)
Професія – кухар
Код – 5122
Кваліфікація: ІІІ, ІV, Vрозряди
(ДЛЯ ГРУП «КУХАР. ОФІЦІАНТ», «КУХАР. КОНДИТЕР»
на базі загальної середньої
освіти,
«КУХАР. КОНДИТЕР»
на базі повної середньої освіти)
Розглянуто на засіданні
методичної комісії з професії «Кухар»
Протокол №1 від 30 серпня 2016 р.
Голова МК ____________ А.О. Малига
Розглянуто на засіданні
методичної комісії з професії «Кухар»
Протокол №1 від серпня 2017 р.
Голова МК ____________ А.О. Малига
Розглянуто на засіданні
методичної комісії з професії «Кухар»
Протокол №1 від серпня 2018 р.
Голова МК ____________ А.О. Малига
ІІ. ЗМІСТ ДИСЦИПЛИНИ
Тема 1. Вступ. Етнічна кухня як чинник
розвитку кулінарного туризму.
Мотивація та цілеспрямованість у
вивченні дисципліни «Етнічні кухні».
Чинники формування відмінностей та умови сучасного
успішного позиціонування.
Тема 2. Кухня країн Європи.
Національна кухня німців і
австрійців. Характерні
особливості німецької кухні. Режим харчування австрійських туристів.
Продукти, які
займають головне місце за столом австрійців.Типові страви. Регіональні відміни, напої. Рекомендоване меню для
туристів з Німеччини і Австрії.
Історична довідка французької кухні. Класифікація
французької кухні. Найпопулярніші продукти, які займають головне місце за
столом французів. Характерна риса французького столу та режим
харчування французів. Поширені страви та економність
французької кухні. Рекомендоване меню для
туристів з Франції.
Характерна особливість іспанської та португальської кухонь.
Вплив кліматичного поясу на характер
харчування іспанців. Відмінні риси іспанської кухні від
португальської. Рекомендоване меню для туристів з Іспанії і Португалії.
Історія італійської кухні.
Специфічні ознаки італійської кухні. Найтиповіші
італійські страви. Візитна картка італійської
кухні. Фізіологія харчування італійців. Асортимент страв
італійської кухні. Рекомендоване меню для
туристів з Італії.
Типова скандинавська кухня.
Основна характеристика страв шведської кухні.
Відомий шведський стіл, його
різновиди. Обслуговування по типу «шведського столу». Рекомендоване
меню для туристів із Швеції. Залік.
Тема 3. Кухня країн Азії.
Регіональність китайської кухні.
Традиції і сучасність китайців. Правила
приготування в китайській кухні. Кулінарні
канони Китаю. Основні кулінарні секрети
по-китайському. Триразовий режим харчування китайців. Секрет харчування китайців. Особливості
трапези китайців.Рекомендоване меню для туристі з Китаю.
Характерні особливості турецької кухні.
Розмаїття смаків і складників турецької кухні. Загальні відомості про турецьку
кухню. Найпопулярніші страви Туреччини.
Характерні ознаки кухні ізраїльтян.
Золоті правила єврейської кухні. Кашрут. Правила кошерної їжі. Головні принципи
кашрута. Традиції кошерного харчування.
Заборонена до вживання їжа.
Типові страви єврейської кухні.
Особливості японської кухні.
Основні продукти харчування в Японії. Раціон харчування
японців. Ритуали
вживання їжі в Японії. Правила хорошого тону по японськи. Сучасна японська кухня. Використання квітів у приготуванні
страв. Рекомендоване меню для туристів з Японії. Залік.
Тема 4. Кухня країн Америки.
Основні принципи американської кулінарії. Основні
продукти раціональної американської кухні.
Улюблені страви американців. Походження символів американської
кухні.
Улюблені страви канадців. Особлива гордість
канадців. Страви,
які не вживають канадські туристи.
Кухня різних
регіонів Аргентини. Аргентинські солодощі. Залік.
Тема 5. Кухня Австралії і Океанії.
Характерні особливості австралійської кухні.
Типові австралійські страви. Австралійські делікатеси.
Неповторна
своєрідність островів Океанії. Національний
стиль кулінарії Нової Гвінеї. Загальна характеристика зеландської кухні.
Тема 6. Кухня Закавказзя.
Географічне положення Грузії. Національний кулінарний стиль мешканців Грузії. Регіональні особливості грузинської кухні. Переважаючі
продукти грузинської кухні. Основні
традиційні страви грузинської кухні. Солодкі страви.
Історичні
витоки Вірменії та її кухні. Традиційна
вірменська кулінарія. Типові
страви вірменської
кухні. Залік.
Тема 7. Кухня Слов’ян.
Особливості формування
народної слов’янської кухні.
Кухня
південних слов’ян:
Турецький вплив на болгарську кухню.
Особливості болгарської кулінарії. Національна
болгарська кухня. Типові страви болгарської кухні.
Кухня
західних слов’ян:
Відбиток історії
країни на польську кухню. Регіональні особливості польської
кухні.
Сучасна польська
кухня.
Смакова основа чеської кухні. Традиційна чеська кухня.
Кухня
східних слов’ян:
Характеристика білоруської кухні.
Основа сучасної білоруської кухні.
Етапи розвитку російської кухні. Ритуальні страви російської кухні. Запозичені
страви до
російського столу. Забуті страви російської кухні. Становлення
російського національного
столу. Характер російських страв. Традиційні
російські
страви.
Формування української кухні.
Характерний стиль кулінарного мистецтва українців.
Популярні продукти харчування
українців . Національні ознаки української кухні.
Забуті
українські страви. Сучасна українська
кухня. Залік.